top of page

Vad är rutavdrag? Vad ingår och har har man rätt till det vid flyttstäd ?

Uppdaterat: 6 feb.


vad är rutavdrag

Vad är rutavdrag?


Rutavdrag är en skattereduktion på utfört arbete för hushållsnära tjänster som infördes av den svenska regeringen. Det är en förmån som gör det möjligt för privatpersoner att dra av en del av kostnaden för vissa tjänster som utförs i hemmet, exempelvis vid flytthjälp eller när ett dödsbo ska avvecklas. Om du funderar på att anlita professionell hjälp för flytt eller andra hushållsnära uppgifter kan RUT-avdraget vara en betydande ekonomisk fördel.


Hur fungerar rutavdrag?


Genom att använda sig av RUT-avdraget kan fler människor använda sig av professionella tjänster för vardagliga sysslor i hemmet eftersom det inte blir så dyrt när en del av arbetskostnaden dras av på priset, vilket i sin tur kan frigöra tid och underlätta vardagen för många. Detta kan inkludera allt från städning och tvätt till snickeri- och trädgårdsarbete samt, i vårt fall på Uddevalla fyndhuset, vi hjälper dig med flytthjälp.


Dra av arbetskostnaden för en flyttfirma


När det gäller flytt innebär RUT-avdraget att du som kund kan dra av en del av arbetskostnaden för den flyttfirma du anlitar. Med andra ord kan du spara pengar på den arbetskostnad som flyttfirman fakturerar dig för. Den aktuella tjänsten behöver vara en så kallad RUT-berättigad tjänst. Lyckligtvis är flytthjälp en av dessa tjänster som kvalificerar sig för RUT-avdraget.


För att ansöka om RUT-avdrag behöver du inte göra så mycket. I de flesta fall hanterar den flyttfirma du anlitar det administrativa arbetet åt dig. De brukar utfärda en faktura som redan inkluderar RUT-avdraget, vilket innebär att du som kund inte behöver bekymra dig om att ansöka om det på egen hand. Genom att dra nytta av RUT-avdraget kan du spara pengar samtidigt som du får den hjälp du behöver för en smidigare och mer bekväm flytt.


Vem har rätt till rutavdrag?


För att klargöra vilka som har rätt till RUT-avdraget, är det viktigt att förstå de grundläggande kriterierna.


  • För det första måste du vara myndig och över 18 år för att kunna dra nytta av förmånen.

  • Du måste ha betalat inkomstskatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst under det aktuella året. Detta innebär att du måste vara en skattebetalare och ha en betydande inkomst som underlag för att kunna ansöka om RUT-avdrag.

  • En annan viktig faktor är att du måste bo helt eller delvis i den bostad där tjänsten utförs för att vara berättigad till RUT-avdraget. Detta innebär att om du anlitar en tjänst för att utföras i din bostad måste du vara bosatt där antingen permanent eller tillfälligt för att kunna dra nytta av skattereduktionen.

  • Dödsbon kan också ha rätt till RUT-avdrag, men med vissa förbehåll. I sådana fall måste arbetet ha utförts före dödsfallet för att kunna anses berättigat till avdraget. Detta är viktigt att komma ihåg, eftersom det finns specifika regler som gäller för dödsbon och användningen av RUT-avdraget. Vill du sälja dödsbo, kontakta oss.


34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page